1-Programın Amacı Nedir?
Bu programın amacı; ani ve hayati tehdit oluşturan yaralanması ve hastalığı olan bireylere hastane öncesi alanda hızlı, profesyonel düzeyde acil bakım ve tedavi hizmetini sunarak, ciddi sağlık sorunları, sakatlık ve ölümleri önleyebilecek nitelikli sağlık profesyonellerini yetiştirmektir. Ayrıca sağlık kurum ve kuruluşlarının acil servislerinde hasta/yaralıya acil tıbbi girişim ve bakımı uygulayan, kendine özgüveni olan, iletişim becerileri gelişmiş, mesleki etik ilkelerine göre çalışmalarını ekip içerisinde yürütebilen sağlık teknikerleri yetiştirmektir.
2-İlk ve Acil Yardım Programı için açılan kontenjan sayısı kaçtır?
İlk ve Acil Yardım programına her yıl kontenjana göre 60 öğrenci alınması planlanmaktadır.
3- İlk ve Acil Yardım Programının 2022 YKS Yerleştirme sonucuna göre Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Taban Puanı kaçtır?
İlk ve Acil Yardım Programı 2022-YKS Yerleştirme sonucuna göre Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Taban Puanı 340,09984’dır.
4- İlk ve Acil Yardım Programı için okuldaki mevcut laboratuvar imkânları ve kapasiteleri nelerdir?
Programımızda öğrenim gören öğrenciler, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde ve okulumuz bünyesinde bulunan laboratuvarları kullanmaktadırlar ve yüksekokulumuz bünyesinde 1 adet 80 m2 (60 kişi kapasiteli) öğrenci laboratuvarı bulunmaktadır.
5- İlk ve Acil Yardım Programı’ndan mezun olanlar hangi ünvanı alırlar?
Programımızda öğrenim gören öğrenciler, mezun olduktan sonra “İlk ve Acil Yardım Teknikeri” ünvanı alırlar.
6- İlk ve Acil Yardım Programından mezun olmak için gerekli koşullar nelerdir?
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen süreler içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak, aldığı derslerden başarılı olmak ve 120 AKTS’yi tamamlamak, 1.yıl bahar yarıyılı sonunda 30 iş günü yaz stajını yapması gerekmektedir. Derslere devamlılık zorunlu olup, teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin %80’ine devam şarttı aranır.
7- İlk ve Acil Yardım Programından mezun olmak için gerekli yaz stajı nerelerde yapılabilmektedir?
Programımızda öğrenim gören öğrenciler, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi başta olmak üzere Devlet hastaneleri, Eğitim ve araştırma hastaneleri, Özel hastanelerin acil servisleri ve 112 Acil yardım istasyonlarında yaz stajı uygulamasını yapılabilecektir.
8- İlk ve Acil Yardım programı mezunları nerelerde çalışabilmektedir?
İlk ve Acil Yardım Programımızdan mezun olan öğrenciler, Sağlık Bakanlığına bağlı Kamu hastanelerinde, Özel hastanelerde, 112 merkez ve istasyonlarında, Ambulans hizmetlerinde çalışabilmektedirler.
9- İlk ve Acil Yardım programından hangi bölümlere dikey geçiş yapılabilmektedir?
2022 DGS Başvuru Klavuzu’na göre; İlk ve Acil Yardım Programı’ndan mezun olan öğrenciler Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sağlık Yönetimi ve Sosyal Hizmet bölümlerine geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca 2022 dikey geçiş sınavı (dgs) ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ile İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim lisans programlarını; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarınında; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Turizm İşletmeciliği, Uluslararası İlişkiler programlarını tercih edebilecek 5. Yarıyılına fark dersleri alarak kayıt yaptırabileceklerdir.
Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2023